Aranyosfői- vagy Szkerisorai-jégbarlang Gheţarul de la Săcrişoara hossza:Mátyás 149. o. térkép: 148. o.
Megközelítés: Az Aranyosfői-fennsík centrumában lévő turistaháztól vezet jelzett út a néhány percre lévő barlangig. Ugyanitt lehet jelentkezni a vezetett túrára, hiszen a barlang csak vezetővel tekinthető meg, némi készpénzért.
 
 Scerisoriai-jbg. térképeTúraleírás: Az 50 m átmérőjű és ugyanolyan mélységű szikladolinát drótkerítéssel körbekerítették. Vezetőnk a kaput kitárja és így kényelmesen ereszkedhetünk alá lépcsőkön a dolina aljáig. Szemben a nyugati sziklafalon van a tulajdonképpeni bejárat, melyen át a világosság behatol a Redoute terembe. A jégpadozat térfogatát a belső részekkel együtt 50 000 m3-re becsülik. Az alsó szint északnyugati részén három csarnok van, tele leszakadt sziklatömbökkel, ezeket jégréteg borítja. Ez a vastag réteg több mint 3000 éves jégből áll! A Redoute teremben, mely 50 m széles, 3 óriási jéghalom emelkedik. 
jégoszlopA Díszterem alakzatai nem változnak, mivel a csepegési helyek mindig ugyanazok, de nyáron "összefonnyadnak" és télen újra képződnek, kiegészülnek. Ide egy jéglejtőn kell leereszkedni, melybe lépcsőket vágnak, itt állnak a jégalakzatok. 
A védett terület északi része a Kis Rezerváció, ide a Redoute teremből 18 m-es jégfalon lehet aláereszkedni, ahol a Tündérpalota van. Itt cseppkőképződmények is vannak!
 A Redoute déli oldalán 70 m hosszú, 400°-os jéglejtőn lehet kötél segítségével leereszkedni az ugyancsak védett Nagy Rezervációba. A jéglejtő tetejébe vert vaskampóhoz rögzíthetjük kötelünket. Lefelé még elég könnyen leereszkedhetünk gépeink segítségével, de visszafelé a Poignée ellenére is Cartoon Network-be illő jelenetek tanúi és részesei lehetünk. A Katedrális (Új Templom vagy Biserica noua) 40 m-rel lejjebb van! fotoA jégoszlopok egy repedés alatt rendeződtek sorba. Hátrébb cseppkőalakzatokat is megtekinthetünk.foto A Redoute terem és a mélypont között a szintkülönbség -105 m. 
Barlangásztúra és felszerelés: Mivel a barlangba csak vezetett túrával szabad bemenni - és a helyieknek nagyon fontos ez a bevétel - ezért a "kamikaze" túrát estére tervezzük. A Nagy Rezervációhoz való leereszkedéshez kb. 40-50 m kötél kell. 
 
Vigyázzunk a kötél rögzítésére, mert a kampók régiek és kötél nélkül lehetetlen visszamászni! Felfele célszerű megereszteni a mellhevedert, hogy ne kelljen a lejtőre simulnunk, mert ebből helyben futás lesz!
vissza