< |  Zapogye-jégbarlang W   Gheţarul de la Zăpodie      kb. 5 km     Mátyás Vilmos: 104. oldal.

 
Zapogye-jégbarlang - Fekete-barlangrendszer hossza 10.879 m, mélysége -162 m.

Megközelítés: A Glavoj-rétről (Glăvoi - La Grajduri erdészház) D-re indulva követjük a sárga kör jelzést, ami először a piros sáv jelzéshez csatlakozik, majd jobbkézre a sárga sáv jelzést követjük. Először elhaladunk a Fekete-barlang előtt, majd az út balra kanyarodik és hamarosan megérkezünk a Zapogye bejáratához.
Rövidebben megközelíthetjük a Glavoj-rétől. É felé tartva az autóúton kb. 2 km után balról beérkezik a sárga sáv jelzés, amin 1 km távon érhetünk a bejárathoz.

Általános leírás: A járatok teljes hossza 5 km. Két független főágra tagolható; É-i 1180 m, D-i 850 m. A bejárattól mintegy 100-160 m-re kap vizet a Bársza katlanból (ezek É-ról jönnek). A Zapodie összefügg a Peştera Neagra-val (Fekete barlang), amellyel együtt 10879 m hosszú. A bejárat 1090 m-en nyílik (8x4 m) abban a falban, amely K-ről zárja a Zapogye-völgyet. Általános benyomás az, hogy a Zapogye-barlang a völgy víznyelője, de ez nem igaz, mert a víz eltűnik a bejárat előtt 40 m-re a völgy ágyában.
Figyelem! A bejárati jéglejtőt követő meander és kúszójárat esőzések alkalmával hamar víz alá kerülhet!

Felszerelés: kb. 100 m kötél a bejárati jéglejtőhöz (kapaszkodó) és letöréshez + néhány nittfűl és karabiner. Biztosító ill. kapaszkodó kötél a cseppkőfalhoz még 10 m kötél.                           térkép: Vălenaş 1977-78
 
  Neagra -Zapodie térképe

Túraleírás: A barlang bejárata gyakran még nyáron is jégcsúszdával kezdődik, ami 5 m-es letörésbe torkollik. Célszerű ezen a csúszdához való leszánkázáshoz egy kb. 90 m hosszú kapaszkodó kötelet betenni. A letörésnél újabban nitt is található, nem szükséges kitapasztani a régi hegymászószög teherbírását. Ez előtt a pont előtt figyelni kell, ugyanis ha a jég "folyásirányát" követjük ezt a függőleges részt egy omlásveszélyes jégfalon kell megtennünk. Itt ezt a részt balra tartva ki lehet kerülni, itt vannak a szögek is. A függőleges szakasz végétől lejtős, magas meander vezet tovább egyre szűkülve. Ahol a járat alja a jég és a szűkület miatt már nem követhető, ott bátran 10-15 m magasra fel kell mászni, keresve a továbbvezető utat. Nagyon sokáig csak idáig ismerték a barlangot. A magasból egy idő után visszatérve a földre a barlang kulcspontját, egy S alakú szűkületet kell keresni a talapszinten, amelyen bepréselődve egy kisebb teremben állhatunk fel, ahol egy másik patak, mely nagyobb mint ő csatlakozik utunkhoz. 20 m után a szifon következik (Micului Meandru). A továbbjutás úgy lehetséges, hogy a fosszilis meanderben, amely 42 m hosszú, megkerüljük a szifont. Visszatérve a vízhez 40 m múlva a Sala Mare (Nagy-terem) következik, amely 107 m hosszú, 24 m széles, és 15 m magas. A Sala Mare után az É-i ág vize a második szifonban tűnik el. Ezt a szifon jobb oldalán lévő 130 m hosszú Marele Meandru-val (Nagy-meander) lehet megkerülni. Ez becsatlakozik egy járatba, amely 5-10 m széles, és 15-30 m magas, és nagy hajlatokat képezve csatlakozik a főághoz. Elérkezünk a Sala Argilei-hez (Agyagos-terem), amely 138 m mélyen van a bejárat alatt. A terem 57x24 m, 80 m magas. A terem nyugati falán 12 m magasan található a Galeria Argilei (Agyagos-ág) 76 m hosszban. Ez az É-i járat valamikori meghosszabbítása, amit agyag tölt ki. Az Agyagos-teremben meglepő, hogy az É-i járat 1-3 m széles, 6-8 m magas. Ez a rész 90 m hosszú, medencékkel, 11 vízeséssel (max. 4 m), ezután 3 szifon jön. A szifont kerülve kis járaton a 4. szifon tavához érünk (- 162 m). Moha vissza