Zgurestyi-jégbarlang   Gheţarul Zgurăşti hossza: Mátyás Vilmos: 141. oldal. térkép: 142. o. irodalom
 
Megközelítés: Ördöngős-völgy torkától az Aranyosfői-fennsík túristaúton a piror kereszt jelzésen közelíthető meg (2,5 km-es szerpentin, 300 m emelkedő).
Az Ördöngős-völgyhöz tartozik, de a völgy feletti Mununa nevű házcsoport felől közelíthető meg. A barlang eldugott helyen fekszik, ezért a hosszas keresgélés helyett kérjünk meg egy helybelit a kalauzolásra.
térkép (alaprajz) 
 
A 40 m átmérőjű, 30 m mély dolinája víznyelő jellegű barlangba vezet. A DNy-i oldal törmeléklejtőjén lehet a dolinába beereszkedni. Itt az É-i oldal 80 m magas sziklafala tövében két nyílás van. Az egyiket a törmelék jórészt takarja, a másikat (jobboldalt) 30 m magas, 20 m széles nyílás a föld alatti részt megvilágítja. Benn 30 m ereszkedő 120 m hosszban 60 m széles csarnokba vezet. A csarnok magassága 50 m! A Portálén át déltájt ide látványosan besüt a napsugár. Mivel víznyelő barlang, árvizek alkalmával a csarnokban 25 m magas víztükör gyűlik meg. 
A víz felülete ilyenkor 5400 m3, térfogata megközelítőleg 135 000 m3 (Mátyás Vilmos számítása szerint)!
A barlang - híresztelések szerint - több km hosszú. Sajnos erről nincs leírásunk.

További leírás (élménybeszámoló) Bagaméri Béla - Márton Ilona: Lámpafényben a barlangvilág című önéletrajzi írásban (MKB).
< Akol