Régi hírek, információk

homevissza a Hírekhez

TanfolyamokFeltárások, kutatások
Újítások a tanfolyamokonErdélyi hírek
ExpedíciókFrancia hírek
KTM rendelet Fontos! Archiv


MTSZ BB tanfolyamok

Újítások a tanfolyamokon:

A megújuló Barlang Bizottságban átalakul az oktatás szemlélete is. Megjelent a barlangok látogatását is érintő természetvédelmi rendelkezés, ami a túravezetők képzéséről és vizsgáztatásáról is rendelkezik. A tervezetet szem előtt tartva alakítjuk ki oktatási rendszerünket.

Legalapvetőbb változás, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati képzést egységessé és objektíven mérhetővé szeretnénk tenni. A tanuló a tanfolyam elején megkapja a tanfolyamon oktatott és elsajátítandó (a vizsgán számon kért) technikák és elméleti anyagok listáját, így reálisan felmérheti tudásszintjét.

A tanfolyamon mindenkinek kötelező bemutatni a listán szereplő technikákat, és ha ezt (előzőleg) már megfelelő szinten elsajátította, akkor továbbléphet. Itt jelentős különbségek adódhatnak az egyéni képzettségtől, erőnléttől, tapasztalattól függően. Ebből adódóan nem garantálható, hogy a tanfolyam ideje alatt mindenki képes lesz elsajátítani az összes szükséges technikát, de ennek ellenére jól mérhetővé válik a fejlődése (hiányossága) és a megszerzett tudása, így a hiányosságok pótlása. Ezzel a rendszerrel az oktatók teljesítménye is mérhetővé és számonkérhetővé válik.

A gyakorlati napok végén minden alkalommal az oktatók értékelik az aznapi teljesítményt, megbeszélik a hibákat, a különféle megoldások lehetséges módjait, hiszen gyakran egy feladat nem csak egyféle képen oldható meg. Az egységes oktatást szolgálja, hogy kidolgozás alatt van az írott oktatási anyag, melynek irányelvei minden oktató számára kötelezőek. Habár az oktatott anyag egységes ennek ellenére az oktatók egyéniségéből adódó oktatási stíluskülönbségeket továbbra is szeretnénk megtartani.

Vissza
 


Expedíciók

BEAC túra a Morva-karszton


Feltárások, kutatások

Gortani új részek      www.net23.hu/tengerszem/barlang.html
Vissza
 Meghívó
Továbbfejlesztési tanfolyam Barlang II. tanfolyamot végzettek (kötéltechnikát ismerők) számára.

Táborhely: Pádis-fensík; Caput erdészház

Időpont: 26 július - 31 július

Résztvevői díj: 22 DM

Szükséges felszerelés:

Szállás lehetőségek:
Saját sátorban - 0.5 DM/nap

Étkezni mindenki a saját hátizsákjából fog.

Ezen tanfolyam célja csoportvezetők kiképzése, akik majd teljes biztonsági körülmények között le tudnak vezetni egy aknabarlangban történő kutatást. Első nap a résztvevők vizsgázni fognak kötéltehnikai ismeretekből, a vizsga eredményétől függ a tanfolyamon való részvétel. Azokat, akiknek nincs megfelelő felszerelésük nem fogadják be a tanfolyamra.

Jelentkezni lehet a következő személyeknél július 15-ig:

Vissza
 


Canioning tanfolyam a Román Canyonig Iskola rendezésében augusztus 12 - 16 között

Táborhely: Pádis-fensik; Caput erdészház

Szükséges felszerelés:

Szállás: az erdészházban, vagy személyes sátorban

Étkezés: a szervezők biztosítanak napi két étkezést (reggeli; kiadós vacsora) napközben hátizsákból

Részvételi díj: 25$

Jelentkezési határidő: július 15.

Jelentkezni lehet:


Vissza