Gyalogos Természetjárók VI. Országos Találkozója

Velence-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület

A Velencei-tó területe 26 km2. Néhány évszázada háromszor ekkora volt, s magába foglalta a Dinnyési Fertőt és a jelenlegi halastavak területét is.

Schenk Jakab és Chernel István már száz évvel ezelőtt elismeréssel írtak a tó madárvilágáról. Az ország első madárvártáját itt hozta létre 1928-ban Radetzky Dezső, akinek áldásos madárvédelmi népszerűsítő tevékenységét fia: Radetzky Jenő folytatta hosszú ideig.

Az életterek radikális csökkenése és a növekvő idegenforgalom hatására a Madártani Intézet 1958-ban védetté nyilvánította a tó nyugati nádasainak nagy részét. Sajnos a 420 ha-os rezervátum kicsinek bizonyult. A zavarásra érzékeny madárfajok átköltöztek a Dinnyési Fertőre. A Fertő 1966 óta védett. Az eredetileg 545 ha-on védetté nyilvánított, azóta bővített szikes mocsári élőhely számos védett és fokozottan védett madárfaj fészkelőhelye. 108 madárfaj költését regisztráltuk, melyek közül legérdekesebbek: a nagy kócsag, kis kócsag, szürke gém, vörös gém, bölömbika, kanalasgém, nyári lúd, üstökös réce, gólyatöcs, nagy goda, kormos szerkő, jégmadár, kékbegy, sitke, kis őrgébics és barkóscinege.

További 126 madárfajt figyeltünk meg a területen. Nemcsak madarak, hanem egyéb ritka állatfajok is élnek itt, pl.: vidra, hermelin, borz, sok védett gerinces és gerinctelen állat - és több különleges növényfaj.

1979 óta a két Madárrezervátum a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik, mely teljes nyugalmat biztosít a vízimadarak legfontosabb pihenőhelyein. 1995 óta a Velencei-tó teljes területén tilos a vízivad vadászat. Tavasszal és ősszel egyaránt nagy madárseregek keresik fel a Dinnyési Fertőt, de a Velencei-tavon is meglátszik a vadászati tilalom jótékony hatása.

A madarak megfigyelése a Természetvédelmi Területen a Duna-Ipoly Nemzeti Park engedélyéhez kötött és szakember kíséretével biztosított. Különleges élményt nyújt tavasszal a vonuló cankó csapatok látványa, ősszel pedig a vadliba húzás.

Diákcsoportok számára létesült a Seregélyesi Általános Iskola által üzemeltetett Pelikán-ház Erdei Iskola, ahonnan tanulmányutakat lehet tenni a Madárrezervátumba.

Madármegfigyelő napokkal és madárgyűrűző táborokkal igyekszünk minél több emberrel megismertetni a környék madárvilágát

Fenyvesi László
természetvédelmi őr


Gyalogos találkozó
Fejér Megyei Természetbarát Szövetség
Magyar Természetbarát Szövetség