Gyalogos Természetjárók VI. Országos Találkozója

Sukoró

Sukoró a Velencei-tó északi partja és a Velencei-hegység déli lábánál elhelyezkedő, festői környezetben található üdülőfalu. A Velencei-tó környékének "Tihanya", csiszolatlan gyémántja. Az 1848-as szabadságharc során a Pákozd - Sukorói győztes csata történelmi hírnevét is megalapozta a településnek. Az ütközetet megelőző főhaditanács színhelye a sukorói műemlék református templom volt, ahol ma is őrzik az emlékeket.

A település gyönyörű panorámája, műemlék épületei, Néprajzi-háza, Református temploma mellett a megyei turistaútvonal részét képező Ingóköve, Olasz-kőfejtő, Likas-kő, Angelika-forrás, Éva-forrás, Pákozd - Sukorói Arborétum olyan látvány, amit leírni nem is lehet, látni kell ! Sukoró közigazgatási területén található még a Ballon - Sport Kemping és a nemzetközi kajak - kenu pálya.

A mintegy tízezer sukorói érdekeltségű üdülő mellett nagy számot tesz ki az átmenő turizmus, hisz itt igen jól érezheti magát a pihenni, túrázni, fürödni, vízisportolni, horgászni, vadászni vágyó egyaránt. Télen pedig szánkózók és korcsolyázók hada élvezheti a tiszta levegőjű, csendes környezetet. Külföldiek - főleg németek és hollandok - igen kedvelt helye lett az elmúlt években.

Kulturális érdeklődők gyönyörködhetnek az egész nyarat átfogó "Sukorói Nyár" programjaiban : nívós kiállítások a kultúrházban, orgona és egyéb hangversenyek a műemlék Református templomban. Visszatérő esemény a Sukoró-open teniszverseny.

A jó ételre és italra vágyók megkóstolhatják a jó hírnek örvendő Velencei-hegység borait a sukorói pincékben és nívós ellátást biztosit a Boglya Csárda, valamint a szép környezetű és panorámájú Gémeskút Étterem.

Az érdeklődők előnyére szolgál Sukoró igen kedvező földrajzi elhelyezkedése az országon belül, hiszen Budapesttől 48 km, Székesfehérvártól 14 km, a Balatontól ( Siófok ) 50 km a távolsága. Mindez az M7-es autópályán érhető el.

Bízom abban, hogy a Gyalogos Természetjárók VI. Országos Találkozóján részt vevők jól érzik magukat itt, a Velencei-hegységben.

Kívánok ehhez ideális időt és a rendezőknek pedig nagyon jó és eredményes munkát.

Szeretettel várja Önöket Sukoró.

Molnár Ferenc
polgármester
védnök


Gyalogos találkozó
Fejér Megyei Természetbarát Szövetség
Magyar Természetbarát Szövetség