Luczy Sándor Gusztáv

(1900. október 5., Gölnicbánya – 1977. augusztus 26., Vörös-torony, Magas-Tátra)


Poprádi élelmiszerkereskedő, később minőségellenőr, hegymászó, síző.

Gondosan vezetett túranaplója szerint a Tátrában mintegy 600 hegymászó-, síalpinista- és magashegyi turistatúrán vett részt. Fiatal korában főleg öccsével Luczy Jánossal, később feleségével Elsával túrázott.

A magas-tátrai síalpinizmus úttörője volt -- már a XX. század húszas éveiben elvégezte a ma klasszikusnak tartott tátrai síalpinista túrákat, összekapcsolva a völgybe való lesíeléssel: Ökör-hát, Sárkány-tavi-nyereg, Pátria, Nagyszalóki-csúcs a dny. szakadékon keresztül, Közép-hegység, Nagy-Tarpataki-Zerge-horhos, a Nagy-Tarpataki-völgyből a Menguszfalvi-völgybe a Rovátkán keresztül, Keleti-Vaskapu-hágó, stb. A síalpinizmus szeretete egész életét végigkísérte, 74-75 éves korában is lesíelte a Nagy-Tarpataki-völgyet a Hosszú-tavi menedékháztól az ún. "Generálsussz"-on.

Hegymászóként fiatal korában a Magas-Tátra legszebb gerinctúráival kezdte: Martin út a Gerlachfalvi-csúcsra, Batizfalvi-gerinc, Szoliszkó-gerinc, Bástya-gerinc (elülső és hátsó rész), Tátra-csúcs koronája, Karbunkulus-gerinc, továbbá a Felkai- és Nagy-Tarpataki-völgyet, valamint a Kis-Tarpataki- és a Zöld-tavi-völgyet elválasztó gerinc, a Zöld-tavi-völgy zárógerince, Poprádi-gerinc, Márta-csúcs – Ruman-csúcs – Ganek gerinc, stb. A nehezebb gerinctúrákból említsünk meg kettőt: a Hegyes-torony k. gerince a Fehér-padtól és a Simon-torony keresztezése.

Kombinált túráiból és falmászásaiból említsük meg a Menguszfalvi-gerincet a Nagy-Menguszfalvi-csúcs megmászásával a Martin-kéményen keresztül, a Simon-torony d. falán a Häberlein utat, a Közép-ormon a Bröckelmann utat, a Hegyes-tornyon a Häberlein utat, lefelé a Hagymás-tavi-tornyokon keresztül a Vadász-lejtő-horhosra, a Bibircs é. falát, a Karcsmar-folyosót, a Hegyes-torony k. gerincét, lemenetel az é. falon keresztül, a Kis-Koncsiszta ny. falán a Bröske-Koziczinski utat.

Idősebb korában könnyebb hegymászó túrák és magyashegyi turizmus következett, de még 60-70 éves korában is megmászta a Majunke-tornyot, Felkai-csúcsot, Vörös-patak-toronyt, Macska-torony – Déry-csúcsot, Bibircs – Weszter-csúcs – Szontagh-csúcs – Dubke-rés gerincet.

Mozgékonyságát, aktivitását és kitűnő erőnlétét megtartotta magas koráig. Idősebb korában, amikor több időt szentelhetett a szenvedélyének, évente 20-40 könnyebb hegymászó- és magashegyi túrát végzett el. Még 70-77 éves korában megmászta a Gerlachfalvi-, Tengerszem-csúcsot, a Kis-Viszokát a Kakason keresztül, a Lomnici-, Fehér-tavi-, Nagyszalóki-, Otto-csúcsot, a Siratót/Határ-hegyet, Osztrát, Krátkát, Kapor-csúcsot, Giewontot, a Szomorú-nyereg -- Három-halom -- Bánya-csúcs gerincet valamint ismételten a hágókat: Sziléziai ház – Lengyel-nyereg – Polána, a Felkai-völgyből a Nagy-Tarpataki-völgybe a Lengyel-nyergen és a Rovátákán keresztül, Hincó-tavak – Felső-Kapor-hágó – Hlinszka-völgy – Háromforrás és a Felső-turistaút Poprádi-tó – Oszterva – Sziléziai ház – Tarajka -- Tátrafüred szakaszát. Élete ezen időszakában feleségével együtt különösen a Késmárki-Zöld-tó környékét kedvelte. A Bélai-Tátra gerincének Barlangligetből Bika-hegyen/Homlokoson a Kopa-hágóba vezető szakaszát, esetleg fordított irányban Javorináról kezdve – ezt évente többször is megismételtelték.

Hasonlóan évente ismételték a Kis-Tarpataki-völgyből a Vörös-torony-hágón keresztül a Nagy-Tarpataki-völgybe vezető utat, néha a Vörös-torony megmászásával kombinálva. Ez a kedvenc túra lett végül a végzete, 1977. augusztus 26-án a Vörös-toronyról lejövetelben máig nem világos ok miatt viszonylag könnyű terepen lezuhant és 20-30 méteres esés után koponyaalapi törést szenvedett, és ott helyben el is hunyt.

Első megmászása:


Luczy Sándor Gusztáv

Luczy Sándor Gusztáv
(a felvétel 1975-ben készült)

Forrás:
[Luczy Gusztáv, Luczy Sándor Gusztáv fia, személyes közlés]
[ifj. Luczy Sándor, Luczy Sándor Gusztáv fia, személyes közlés]
[Dr Komarnicki Gyula: A Magas-Tátra hegymászókalauza, III. kiadás, Késmárk-Budapest, 1926., Turistaság és Alpinizmus lap-, könyv- és térképkiadó RT kiadása]
[Władysław Cywiński: Tatry, Przewodnik szczególowy, 14. kötet, 68. o.]