167. Batizfalvi-Kápolna (2273 m, *2251 m)

Kostolík

Ko¶ciołek

Botzdorfer Kapelle


A Batizfalvi-tó fölött szabadon álló hegyes tornyocska. A völgy felől nézve magasra emelkedik, de hátulról csekély magasságú, Tetejéről érdekes a kilátás a katlant környező hatalmas falakra.
Első megmászó: Chmielowski J. -- Marusarz J. vezetővel, 1905. VII. 29.


Batizfalvi-csúcs d. fala a Batizfalvi-völgyből

28. ábra
Batizfalvi-csúcs d. fala a Batizfalvi-völgyből
(191224 byte)


167.A Északkeleti gerinc
II+/8

A Batizfalvi-tótól, mint 165.I.A alatt, fel a katlan ék. sarkában fekvő legfelső völgyteraszra. A Batizfalvi-Kápolnáról ehhez rövid gerinc nyúlik le. A tömbökből álló gerincen könnyen fel a kb. 5 m magas, sima, függőleges csúcstömb alá. Ez alatt néhány lépést j., és egy alul áthajló, kitett (II+) kéménykében fel a kettérepesztett oromra. A csúcstömb b. is megkerülhető (10 p).
(Chmielowski J. - Marusarz J. vezetővel, 1905. VII. 29.)


167.B Déli fal
III/8

A Batizfalvi-tótól a völgyben be a Batizfalvi-Kápolna d. falának tövébe. Beszállás a sziklákba annak a kéménynek a tövében, amelyet egy beszorult sziklatömb tesz felismerhetővé. A kéményben 20 m-t fel, azután a beszorult tömböt b. megkerülve a fölötte levő térségre. Innen füves párkányon 15 m-t j., azután egy falacskán fel és j. egy odúhoz. Egy kéményben (amely j. van az eddig követett kéménytől, és a fal tövétől kezdve is mászható) egyenesen fel a két csúcs- tömb közötti kis részre, és j. fel a főoromra (25 p; 28. ábra).
(Makowski S., Rzepeczki J., Rzepeczki R. és Sokolowski A., 1924. VIII. 25.)


167.C Északnyugati kémény (Ny-ról)
IV/8

Az ény. falrészbe közel a fal tetejéig érő kémény vágódik. Ebben fel a végéig, az itt kezdődő széles párkányon b. a csúcstömb ék. zárófalában levő kéménykéhez, és ebben fel a csúcsra (30 p).
(Pomorska H., Milechman D. és Zaj±czkowski M., 1936. VIII. 4.)