Installálás

A képernyõkímélõ aktuális verziója és a jármûrajzok folyamatosan bõvülõ készlete a http://traffic.ini.hu/ honlapról tölthetõ le.

A képernyõkímélõhöz készült egy install program, amely az összes komponenst tartalmazza (program, windows könyvtári file-ok, jármûkészlet-fájl, egy minta menetrend-fájl, képkönyvtárak és önálló .gif képek, MM&MM freeware és demo programok) és kényelmes installálást biztosít - de a mérete már meghaladja a 10 megabyte-ot:

Az installáláskor a traffic megkeresi az esetleg a gépen már installált MM&MM V2 és V3 teljes verzió könyvtári file-jait, és azok képeit is használhatóvá teszi. Természetesen bejegyzi a traffic-ot a használni kívánt képernyõkímélõnek, létrehozza a konfigurációs ablak, a képkészlet-editor közvetlen indításához használható bejegyzéseket a start menübe - és biztosítja a program esetleges eltávolíthatóságát, deinstallálhatóságát is. Új érdeklõdõk számára, ha a fájl nagy mérete nem okoz gondot, ez a célszerû installálási mód.

Akinek az 10 Mb feletti méret problémát jelent, vagy csak frissíteni kívánja programját az újabb verzióra, annak a következõ lehetõségek állnak rendelkezésére:

A képernyõkímélõ az alábbi file-okból áll:

A mintaként mellékelt jármûkészlet-fájl az alábbi MM&MM - freeware vagy demo - verziók képeire hivatkozik, amelyek más nyilvános honlapokról is letölthetõk:

A jármûkészlet-fájl hivatkozik az MM&MM V2 és V3 teljes verzió képeire is. Aki a teljes verziókat nem vásárolta meg, az ezen képeket - természetesen - nem tudja használni. A traffic_full.exe installáló készlet lefutása során eltávolítja a jármûdefiníciós fájlból azokat a bejegyzéseket, amelyekhez tartozó kép nem elérhetõ. Ugyanezt a mûveletet - tehát a letöltött, minta jármûdefiníciós fájl alapján a meglévõ képek bejegyzéseit meghagyni, a hiányzóakét kitörölni - el lehet végezni a konfigurációs ablak Functions -> Reinstall Stock List -> ... funkcióival is.

Az ajánlott letöltési stratégia - annak, akinek a hálózati hozzáférése nem teszi célszerûvé a teljes install készlet letöltését:

Készíts egy önálló könyvtárat a képeknek és leíró file-oknak (például c:\traffic). Töltsd le a stock.zip file-t, csomagold ki ebben a könyvtárban.

Töltsd le a traffic.zip file-t. Kicsomagolás után a traffic.scr, traffic.dll, traffic.exe file-okat (magát a képernyõkímélõ programot) helyezd át a windows könyvtáradba (általában c:\windows). Az .ini fil-ok maradjanak a képek mellett.

Ha a windows\system32 könyvtáradban nincsenek meg az msvbvm50.dll, comcat.dll, comdlg32.ocx és riched32.ocx file-ok, akkor töltsd le a winsys.zip file-t, és a benne levõ file-okat másold a windows\system32 könyvtárba.

Töltsd le a fenti MM&MM freeware vagy demo képernyõkímélõket, és kicsomagolás után az .scr file-okat tedd a képek mellé (pl. c:\traffic), vagy a windows könyvtárba.

Ha rendelkezel a MM&MM képernyõkímélõ (2-es verzió) teljes verziójával, a bahnv2_?.dll file-okat a képernyõkímélõ mellé másolhatod - de ez a lépés nem szykséges, a traffic megkeresi ezen fájlokat az MM&MM V2 .ini fájl bejegyzése alapján. Hasonlóan az MM&MM V3 képkönyvtárát sem szükséges a traffic könyvtárába másolni - ezen fajlokat a Registry bejegyzések alapján keresi meg a traffic - de a képek felhasználását csak azoknak engedélyezi, akik az MM&MM V3 program regisztrált felhasználói.

Az indítás elsõ lépése a képernyõkímélõvel közölni, hogy hol van a menetrend file-ja, és hol van a jármûkészlet-file.

Most már elindíthatod a programot - vagy a Control Panel ugyanazon ablakából a Preview gombbal, vagy kivárod, amíg letelik az idõ, hogy magától induljon. A géped beállításaitól függõen esetleg elindul attól is, ha a traffic.scr file-ra duplán kattintasz.

Ha fut a képernyõkímélõ, a jobb egérgombbal kattintva kapsz egy menüt, amelyben a futás közben változtathatók beállítások. Többek között itt igazíthatod az igényeidhez (és a géped sebességéhez) a program általános futási sebességét, itt jelölheted ki, hogy a jármûvek alatt megjelenjen-e egy kis ismertetõ ablak, és mely rovatok szerepeljenek benne.

Ha bármi probléma van (pl. Error 50003, vagy egyéb ismeretlen hibaüzenet), vagy plusz néhány 100 kB letöltése nem probléma, érdemes az installáló csomaggal dolgozni. Ekkor a traffic.zip és a winsys.zip file-ok helyett a traffic_prg.zip file-t kell letölteni, kicsomagolni egy ideiglenes könyvtárba, majd a benne lévõ setup.exe programot elindítva, és az installálás helyének a Windows könyvtárat (pl.: C:\WINDOWS) megadva felkerül a helyére a program. A képecskéket és a menetrendeket az elõbbiekben leírtak szerint kell akkor is a helyükre másolni, és a képernyõkímélõt elindítani.

A program indítása

A képernyõkímélõ szokásos indításán kívül (a Képernyõ tulajdonságok dialógus ablak Képernyõkímélõ fülének "Preview" parancsával, vagy a megfelelõ nyugalmi idõt kivárva) még közvetlenül is elindítható. A közvetlen indításhoz a traffic.exe programot kell indítani az alábbi paraméterekkel (ezekre külön-külön rövidítések definiálhatók, azok a Start menübe egyenként felvehetõk):

/c

/e

/l

/m

paraméter nélkül

A teljes installálást végzõ traffic_full.exe program ezeket a bejegyzéseket is elkészíti.

Folytatás: A konfigurációs ablak


A traffic képernyõkímélõ használata
A traffic képernyõkímélõ honlapja